Om logoen

Postet av Vinne Skilag den 17. Mar 2015

Tre mann på ett par ski

Av Lasse Holmlimo / Vidar Holm


Kjenner du historien til klubbens pryd ?


I 2006 er Vinne Skilag 100 år. Men det tok skilaget 85 år før en logo kom på plass.

På slutten av 70-tallet diskutert om ikke Skilaget burde ha ett emblem. I 1980 ble det åpnet for å sende inn forslag til styret.

Tre forslag
Etter det ”På rett spor” erfarer var Sigurd Røstad den eneste forslagstilleren og han leverte inn to utkast. Han var antagelig ikke helt fornøyd med noen av dem, for ved fristens utløp kom ett tredje utkast. Dette ble vedtatt som klubbens emblem på årsmøtet i 1981.

Ti år senere

Noen år senere ble det i forskjellige fora, med ivrige damer tilstede, diskutert om ikke skilaget burde hatt en fane. Og de ivrige damene skred til verket. Fanen ble til. Den så dagens lys ti år etter at Sigurd Røstad tegnet emblemet. Dama bak fanen var Ranveig Gudding. Hun var primus motor og fikk fanen ferdig i januar 1991.

- Det vil for alltid sitte klistret i hukommelsen, Kong Olav var død, det var Gulfkrig – og jeg satt og så på TV-sendingene med ei lita tegning som jeg ”blåste” opp og sydde fane av, erindrer Ranveig.

Fanen ble første gang brukt da skilaget var på treningshelg i Folldalen kort tid etterpå. Senere har logoen prydet luer, treningsdrakter og annet tøy.


Men hvem er de tre skiløperne ?

Skiløperne er Arnljott Gelline, en kar med navn Torodd og hans følgesvenn. Bak løperne ser vi Havren, Litj-Havren og Hermannssnasa. Bakgrunnen for den aktuelle skituren er relativt dramatisk, og er beskrevet i ”Snorres kongesagaer”.

Året er 1026 og Kong Olav Haraldson er i Nidaros. På førjulsvinteren vil han sende noen av sine menn til Jemtland for å kreve skatt av svenskene. Ingen av kongens menn har lyst til å ta oppdraget. De sendemennene som har prøvd seg før, har jemtene tatt livet av. Men to uredde karer melder seg til tjeneste, Torodd Snorreson og Stein Skafteson. Kongen sender med flere menn, slik at det er tolv menn som reiser.

Skatteoppkreverne blir først tatt godt i mot, men etter hvert forstår Torodd at jemtene heller ikke denne gangen har til hensikt å betale skatt til Norges konge. Skatteoppkreverne blir holdt som fanger og skal drepes. Midt i jula, mens svenskene er opptatt med drikkegilde, klarer Torodd og én følgesvenn å flykte.

Under flukten får de hjelp av en stor kar ”med klær av skarlagen, prydet med gullband”. Dette er Arnljot Gelline. For å klare turen over fjellet blir mennene utstyrt med ski, men de to flyktningene har nok ikke de beste skiferdighetene. ”Straks Arnljot satte staven i bakken, var han langt fra dem”. Arnljot innser at de ikke kommer noen vei på denne måten. Han ber dem stå opp på skiene hos seg. ”Torodd stod nærmest og holdt seg i beltet på Arnljot, og kameraten til Torodd holdt seg i ham. Da skred Arnljot så fort som om han for alene ”.

Etter mye dramatikk kommer følget over fjellet. Arnljot sender med et sølvfat og en hilsen til kongen, før han snur og går tilbake. Som vi alle kjenner til, møter Arnljot kongen nesten 4 år senere. Som en av kongens fremste menn, blir han drept i slaget på Stiklestad 29.juli 1030.

Mer om den dramatiske skituren og Arnljot Gelline kan du lese i Snorres kongesagaer, Olav den helliges saga eller på www.barnas-skiklubb.no/skistoff/ under valget ”skihistorie”.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.